Pasja połączona z talentem – tak w skrócie można określić bohatera dnia w naszej szkole, Tomasza Grzelakowskiego,ucznia klasy III Zasadniczej Szkoły Zawodowej, który na co dzień odbywa praktyczną naukę zawodu w Hotelu Senator oraz pracuje jako szef kuchni w restauracji Marcello. Z jego inicjatywy zorganizowaliśmy warsztaty przyrządzania potraw, na które zaprosiliśmy uczniów szkół naszej gminy. Na profesjonalnie przygotowanych stanowiskach ustawiło się siedem drużyn: goście ze Szkoły Podstawowej Nr 1, Szkoły Podstawowej Nr 2, uczniowie „Herberta” z klas Iaz, Ia, Ib i IIa oraz męski duet matematyków – Krzysztof Ryłów i Bogusław Stolarczyk.
Pod czujnym okiem Mistrza uczestnicy kolejno wykonali tatara z matjasa i wiosenną sałatkę. Z dużym zdziwieniem obserwowaliśmy kolejno dodawane składniki, które pozornie wydawały się nie do połączenia. Bo, czy może smakować czerwona cebula z truskawką, albo wędzona makrela z sosem malinowym? Okazuje się, że tak! Trzeba być tylko otwartym, odważnym i pełnym kulinarnej wyobraźni. Wykonane potrawy – sałatki i tatary – bardzo starannie zostały ułożone na talerzach, a następnie finezyjnie ozdobione np. kwiatkami bratka, kiełkami, truskawkami. Imprezie towarzyszyła miła atmosfera zabawy i radość z wykonywanych potraw. Uczestnicy wykazali się dużą sprawnością w krojeniu cebuli, papryki, ryb i pozostałych składników. Każdy miał okazję podzielić się wrażeniami oraz dotychczasowymi doświadczeniami w kuchni dzięki pani Justynie Kozłowskiej, która prowadziła razem z Tomkiem Akademię Kulinarną. Na koniec wszyscy uczestnicy wspólnie degustowali przygotowane potrawy i otrzymali podziękowanie w formie dyplomu oraz słodkiej niespodzianki od Tomka. Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom wspólnej zabawy, przede wszystkim jednak gościom, którzy pomimo rzęsistego deszczu dotarli do nas, oraz opiekującym się uczniami paniom: Annie Jakubaszko i Jadwidze Sadowskiej. Największe podziękowania kierujemy do Tomasza Grzelakowskiego, któremu życzymy sukcesów zawodowych i spełnienia zamierzonych planów.
Realizacja Akademii Kulinarnej wymagała nakładu pracy, ale też niezbędnych produktów żywnościowych. Serdecznie dziękujemy:
Panu Arkadiuszowi Sobieralskiemu – Agencja PZU Trzebiatów
Państwu Symczyk – Sklep rybny Delfin
Panu Piotrowi Nowackiemu – Intermarche Trzebiatów
Bez Państwa wsparcia promowanie młodego utalentowanego człowieka i odkrywanie kulinarnych umiejętności byłoby trudne.