Po raz drugi w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne poprowadzone przez absolwenta „Herberta”, Tomasza Grzelakowskiego. Na profesjonalnie przygotowanych stanowiskach ustawiło się pięć drużyn z trzebiatowskich szkół: uczniowie ze Szkoły Podstawowej Nr 1, Szkoły Podstawowej Nr 2, Gimnazjum im. Książąt Pomorza Zachodniego, uczniowie „Herberta” z klasy Ib oraz profesorowie – Maria Akida oraz Zbigniew Kupczyk.
Pod czujnym okiem Mistrza uczestnicy kolejno wykonali: przystawkę – tartinki capresse i tartinki z wędzoną makrelą i koprem; danie główne – sałatkę włoską z krutonami ziołowymi oraz deser – śniadaniową fantazję. Z dużym zadziwieniem obserwowaliśmy kolejno dodawane składniki, które pozornie wydawały się nie do połączenia. Bo, czy mogą smakować pomidor i powidła truskawkowe albo banan i kiwi posypane pieprzem? Okazuje się, że tak. Trzeba być tylko otwartym na nowe smaki – jak mówi Tomasz. Wykonane potrawy zostały bardzo starannie ułożone na talerzach, a następnie finezyjnie ozdobione np. kwiatkami bratka czy pachnącej bazylii.
Imprezie towarzyszyła miła atmosfera i radość z wykonywanych potraw. Uczestnicy wykazali się dużą sprawnością w krojeniu, siekaniu, mieszaniu. Każdy z nich miał okazję podzielić się wrażeniami oraz dotychczasowymi doświadczeniami w kuchni, odpowiadając na pytania prowadzącej Akademię, pani Justynie Kozłowskiej.
Na koniec wszyscy uczestnicy wraz z licznie przybyłą publicznością degustowali przygotowane potrawy.
Serdecznie dziękujemy uczestnikom wspólnej zabawy oraz Tomaszowi Grzelakowskiemu, który zechciał podzielić się z nami swoją pasją.
Akademia kulinarna została przeprowadzona w ramach promocji szkolnictwa zawodowego.