Uczeń klasy III ZSZ w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Zbigniewa Herberta w Trzebiatowie. Tomasz Grzelakowski może pochwalić się swoimi sukcesami. W ciągu roku szkolnego Tomek odbywa praktykę w zawodzie kucharz w ekskluzywnym hotelu “Senator” w Dźwirzynie. W sezonie letnim staje się szefem kuchni. Już od dwóch lat pod szyldem restauracji “Marcello” w Dźwirzynie wyczarowuje makaronowe cudeńka. Jego specjalnością jest lasagne zapiekana z brokułami i beszamelem.
Od 14. roku życia zakochany jest w kuchni włoskiej. Jest ona dla niego, jak sam mówi “kawałkiem życia”. Spaghetti, penne, tagiatella, rawioli, czy lasagne w jego rękach stają się dziełem sztuki kulinarnej. Tomek gotuje z pasją: gdy wchodzę do kuchni zaczyna się całkiem inny świat” – mówi. A co robi po pracy? W wolnej chwili zajmuje się pieczeniem pysznych ciast, ciasteczek, czy też tortów na różne okazje. Poza tym lubi zajmować się gospodarstwem rolnym. Krowy, kucyki, cielaczki, czy też różnorodne ptactwo to jest to, co także kocham” . Mieszkam w małej wsi, gdzie zawsze jest świeże powietrze, a ludzie potrafią być bardzo uprzejmi i pomocni” – dodaje. Tomek wybrał szkołę zawodową i spełnia swoje marzenia. Dzięki naszej szkole i doskonałej restauracji w hotelu “Senator” przygotowuje się do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Już wkrótce stanie przed wyborem miejsca pracy, a trzeba dodać, że otrzymał już cztery propozycje. Nauka, praca i pasja – to jest to, co określa Tomka z “Herberta”. Z pewnością jeszcze o nim usłyszymy.